De afgelopen periode is er veel kunst gemaakt als uiting van de gevoelens rond corona. Zo heb ik heb veel mondkapjes voorbij zien komen gemaakt in de meest uiteenlopende handwerktechnieken. Lidwina Charpentier van Ruw & Ruig pakt het anders aan met haar sociale kunstwerk Huidhonger, waarmee ze visualiseert wat we zo gemist hebben, het aanraken.

Ze nodigt mensen uit een bladzijde te vilten van ruwe wol van het Kempisch heideschaap met daarop in rood een woord dat symbool staat voor hoe diegene de periode vanaf maart 2020 heeft ervaren. De stapel vierkante lappen gaan een 3D-kunstwerk vormen. De persoonlijke ervaringen die men gevraagd wordt met de hand op te schrijven worden samen met foto’s van de gevilte bladzijden verwerkt in een boek dat ik mag vormgeven in mijn vak als grafisch vormgever – www.zenzovoort.nl.

Vorige maand [01|2022] ben ik een paar dagen bij Lidwina in het atelier geweest om de opzet door te nemen en heb ik een pagina gevilt. Het was ontzettend inspirerend, en ik heb ook weer nieuwe dingen geleerd. Hoe een strak vierkant te maken, regelmatig gelegd van de nog heerlijk vettige wol zo uit de vacht.

Het eindresultaat zie je hier. Rust: de ‘u’ op z’n kop als een kruk van waaraf ik de wereld heb waargenomen. De ‘st’ kwam hierdoor los te staan, wat ik pas later zag en hetgeen eigenlijk alles al zegt wat in het woord rust besloten ligt – stilzijn. En dan de rollende ‘R’ aan het begin van het woord, het hectische leven dat tot rust kwam. Die rust, even de tijd nemen voor ik me ergens over uitlaat, een positieve insteek en me niet mee laten slepen door de hectiek van alledag, dat probeer ik dagelijks toe te passen.

Uiteindelijk krijgen de gevilte bladzijden een plek in het boek ‘Ruw, de ongekende kant van ruwe wol’ waaraan Lidwina tussen de bedrijven door werkt; een gedegen boek dat steeds completer begint te voelen.

bladzijde huidhonger vilten