voor het natvilten | om zelf te maken 

Er doen verschillende trucs de ronde om op een handige manier elastische binders om je viltrol te plaatsen. Met name in het middendeel van de rol. Zelf gebruik ik altijd een knooptechniek die ik nog geleerd heb bij Maria van Meervilt, destijds in haar viltschuur achter het huis in Haarlem. Ik heb gemerkt dat die techniek niet elke cursist even gemakkelijk afgaat. Zoekend naar een oplossing kwam opeens op een vroege ochtend het idee naar boven om knoopsgatenelastiek te gebruiken met knopen.

De binders op de foto zijn 55cm lang, dit werkt voor mij goed voor de meest gangbare diktes van dun tot een middelmaat dikte van de viltrol. Voor het grotere werk zal ik langere stukken elastiek moeten nemen.

Wat heb je nodig om het te maken?
| Voldoende knoopsgatenelastiek – afhankelijk van de breedte (3 of meer binders) en dikte van je viltrol
| Twee platte knopen per binder, die net niet te gemakkelijk door de knoopsgaten gaan
| Sterk naaigaren/draad
| Naald en schaar

Het is even meten en uitproberen welke maat het beste bij jouw viltwerk past. Naai twee knopen aan elkaar met een tussenruimte van ongeveer een centimeter.

Neem een knoopsgat op het einde van een binder en doe een knoop erdoorheen. Wind het elastiek om je rol, trek het zachtjes aan en doe de andere knoop door het dichtstbijzijnde knoopsgat … en rollen maar!