of niet soms. In de natuur is elk blad anders. Met vilt kan je ook elk blad een andere vorm, kleur, structuur en uitstraling geven.

In het blaadje dat je hier ziet afgebeeld zit heel wat kennis en vilttechniek verstopt. Nat- en droog- of prikvilten. Ik heb verschillende soorten wol gebruikt, van zacht tot hard en stug. Wol in verschillende verschijningsvormen, kaardvlies, lontwol en naaldvilt.

Voor mij symboliseert dit op het eerste oog eenvoudige blaadje de vele mogelijkheden van vilt. De enorme diversiteit aan kleuren, die alleen maar uitbreidt als je de gekleurde vezels gaat mengen. De zachte wol die een hele andere oppervlaktestructuur geeft dan de stuggere wol, en dan heb ik het nog niet eens over de combinatie van beide typen wol. Lontwol dat weer heel anders vervilt dan kaardvlies of naaldvilt. En tot slot het vormen en kneden van een 2D- naar een 3D-vorm.

Aan hulpmiddelen heb je er bijna niets voor nodig. Welk ander duurzaam materiaal biedt zoveel mogelijkheden en uitdagingen. En … stop je het in de grond, dan vergaat het ook binnen afzienbare tijd – zoals een blaadje dat van een boom is gevallen.