Een vrolijke blikvanger boven de receptiebalie van verloskundigenpraktijk Ella aan het Copernicusplein in Den Haag.

De vraag was een grote ronde lamp te maken – doorsnede 80cm. Dergelijke kappen zie je veel van synthetische stoffen. Ik wilde de mogelijkheden van vilt laten zien en het iets organisch meegeven. Met verschillende soorten wol zie je een mooie structuur ontstaan aan de buitenzijde. Hier een daar een paar donkere vezels, dat matcht met de print van de wuivende duingrassen op de balierand. Op de binnenzijde vezels wit om het geheel iets op te lichten. Omdat vilt rekbaar is ben ik hiermee gaan spelen. Strak om de metalen ring bovenin en iets nauwer toelopend naar onderen. De onderrand gewoon gelaten, juist niet strak recht gevilt of afgeknipt. Verder zit er een soort kreuk in het vilt, dat maakt dat het nog meer leeft door het licht dat erop valt. De ophangkoorden zijn iets gekronkeld; pas later bedacht ik me dat het wel erg op een navelstreng lijkt.

Centraal in het midden komt een constructie van glazen bolletjes te hangen die een mooi warm licht geven.

Binnenkant met lichtere vezels | Buitenkant iets grover van structuur | Balie