Met wol van drie verschillende vachten heb ik deze sculpturen gevilt. Elk heeft zo’n andere structuur, ander kleurenpalet en is opgebouwd uit een andere mix van vezels. Waar de een redelijk zacht aanvoelt lijkt de ander wel van sisaltouw gemaakt. De een heeft een onverwoestbaar karakter de ander oogt fragiel.
Ik heb alleen wol van Nederlandse schapen gebruikt. De sculpturen variëren in hoogte van 65 tot 95 cm.

De plukken gekaard, waardoor de hoognodige strootjes en takjes er uitgaan, maar het is dan nog vet van de lanoline en ruikt nog erg naar schaap. Het spoelwater laat dat wel zien.  

De sculpturen zijn ontstaan doordat ik geïntrigeerd raakte door de vele schapenvachten die kunstenaar Lidwina Charpentier verzameld heeft in haar atelier, waar ze vol enthousiasme over vertelt en die we fotograferen voor haar boek “Ruw, de ongekende kant van ruwe wol”.

In het boek geeft Lidwina haar jarenlange ervaring met ruwe wol prijs. Kennis over wol, vilten, kunst en gebruiksvoorwerpen van vilt; een informatief en inspirerend bladerboek. Het vilten met ruwe wol wordt vanuit diverse invalshoeken belicht en verbeeld met verrassende fotografie; ik doe de vormgeving van Ruw.

Om het boek te kunnen drukken starten we een crowdfunding. Hiervoor doen we een beroep op iedereen die de noodzaak ziet van Ruw. Een boek dat handvatten geeft tot duurzaam wonen en leven en een oproep doet tot het behoud van de verschillende schapenrassen en de variëteit aan kleuren binnen een soort.

Wil je op de hoogte blijven, stuur me dan een mail. Meer informatie op www.ruwenruig.nl de website van Lidwina Charpentier