HERINNER ME

Is de titel van m’n viltobject voor de expositie BuitenGewoonVilt in De Tuinen van Appeltern.  Een schitterende plek in de rhododenderon tuin bij klaterend water. De expositie was van 11.06 – 22.09 2017.

HERINNER ME – ter plekke de laatste hand gelegd aan het viltobject

Geëxperimenteerd met wolsoorten die ik niet eerder had gebruikt. Het moest een stevig vilt worden. Hier en daar m’n licht opgestoken. Het is een mix geworden van het Drents heideschaap, waarbij ik de krullen meegekaard en gevilt heb voor de stevigheid, samen met wol van het Lincoln longwoolschaap. Bij Adrienne –viltorama.nl– op de thee geweest voor ’technische’ informatie en naar huis gegaan met het schitterende oranje-bruine merino vlies. Eerder op een landelijke dag van ViltKontakGroep raakte ik in gespek met Geurdie van Winkoop –heideschaap.nl– over het Drents heideschaap. In het atelier lag nog een ongewassen vacht van een Haags zwartbles -dank je wel Hanneke. Aan de onderkant hier en daar wat gekaarde plukken neergelegd.

Tijdens het viltproces – ruim zestig uur werk- kwamen allerlei associaties naar boven over de materialen. Op m’n 23e een jaar in Engeland gewoond en gewerkt in het streekmuseum Lincolnshire Life. In de dependance hadden ze twee Linconshire longwoolsheep. Is me altijd bijgebleven terwijl ik toen het vilten nog niet kende. Drents heideschaap – ik kom uit het noorden. Groningen weliswaar, maar toch. Een Haags zwartbles van een stadsboerderij – ik woon inmiddels bijna 25 jaar in Den Haag. De diepe bruin/oranje kleur doet me denken aan het zeldzame blaarkop koeienras dat m’n vader had. Het object staat op een verroeste remschijf van een garage van een vriend van ons in Frankrijk.

Basis voor het ontwerp is de Droedel waar ik een tijdje geleden mee ben begonnen. Twee stukken voorvilt gedachteloos aan elkaar vilten. Niet te veel nadenken, maar gewoon doen. Duizend keer kneden en gooien tot het goed gekrompen is. Het laatste traject, het in vorm brengen levert elke keer weer spannende invalshoeken op.  En nu afwachten welke invloed het weer en dieren en beestjes op het vilt hebben. Zal het roest van de remschijf de wol kleuren bij vochtig weer?

Het thema is energie. Natuurlijk heb je ‘input’ van buiten nodig. Vrienden, warmte, liefde, inspirerende ontmoetingen, leesvoer, soms wat hulp van een professional, enzovoorts, maar uiteindelijk moet je het zelf doen, je eigen leven leven. Maar ergens heb je een energiebron die je vooruit helpt – help me herinneren.

HERINNER ME
aan de energiebron
die ik aan kan boren
in mezelf
een krachtstroom
zonder begin en eind
zonder aandrijving
het is er gewoon
dankbaar

Deze expositie was een samenwerkingsverband tussen De Tuinen van Appeltern en ViltKontaktGroep -de Nederlandse viltvereniging- met als doel de professionele vilter een platform te bieden.

PS Als grafisch vormgever van Zenzovoort heb ik het logo van BuitenGewoonVilt mogen ontwerpen,  een combinatie van elementen uit het logo van ViltKontaktGroepdat ik ook heb ontworpen– en De Tuinen van Appeltern. Een huisstijl ontwikkeld met een flyer, brochure, bordjes bij de kunstwerken, certificaten en briefpapier.